Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 8/6/12

Ο νεοσύστατος αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος "Το Πιθάρι", με στόχο την παρέμβαση στα κοινωνικά,πολιτικά και πολιτιστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στη Νάουσα,συμμετέχει στη σημερινή εκδήλωση με θέμα το ναζισμό. Συμπαραστέκεται και συνεργάζεται με όλους αυτούς που παλεύουν και αντιστέκονται στον πρωτοφανή εκφασισμό της Ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα στο χώρο που ζούμε.
    Η ιστορία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου,με την προσπάθεια επιβολής της κυριαρχίας της υποτιθέμενης ανώτερης Αρίας φυλής άφησε συντρίμμια στην Ευρώπη και την ανθρωπότητα.  
    Όμως το σενάριο επαναλαμβάνεται σε διαφορετική κλίμακα και υφή στη χώρα μας. Η άκρως επικίνδυνη αποδοχή του δήθεν μεγαλείου μιας απόλυτης εθνικιστικής ιδέας οδηγεί στην αποδοχή της φασιστικής βίας ως λύση των τωρινών προβλημάτων μας.Ποιος θα περίμενε ότι στον τόπο που είχε 600.000 νεκρούς από τη φρίκη του ναζισμού, μερικές δεκαετίες αργότερα θα βρίσκονταν άνθρωποι που θέλησαν να κάνουν τους νεοναζί βουλευτές; Και δυστυχώς δεν πρόκειται απλώς για μια μπερδεμένη μειοψηφία.Η αναισθητοποίηση, ο εκφασισμός και η ανθρωποφαγία διαπερνούν όλα σχεδόν τα πολιτικά και κοινωνικά στρώματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.
   Δεν μπορούμε πάνω στα τωρινά κοινωνικά ερείπια να αποδεχθούμε ένα φασιστικό υπόβαθρο που οδηγεί στη φασιστική βία και το λαϊκισμό.Δε θα αποδεχθούμε το εύκολο θύμα, το μετανάστη,ως φταίχτη και υπαίτιο της αποτυχίας της ελληνικής κοινωνίας.Δεν είναι αυτοί που κλέψαν το μέλλον και την τύχη των νέων παιδιών μας,δεν είναι  αυτοί η αιτία των συνεχιζόμενων αυτοκτονιών των συμπατριωτών μας.Δεν είναι η αιτία που η Ελλάδα "μένει πίσω".
    -Καταδικάζουμε τις καθημερινές βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις σε μετανάστες και πρόσφυγες.
    -Καταδικάζουμε τις δυνάμεις προστασίας του πολίτη που κάνουν τα στραβά μάτια και σφυρίζουν αδιάφορα ακόμα και όταν τα επεισόδια ξετυλίγονται στην κυριολεξία μπροστά στα μάτια τους.
    -Απαιτούμε την προστασία της σωματικής και ψυχικής τους ακεραιότητας. Είναι ανθρώπινες υπάρξεις όπως εμείς και πρέπει να προστατεύονται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
    -Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε  ότι μέσα στα  βλέμματα των μεταναστών βλέπουμε την ιστορία των Ελλήνων που έζησαν μια παρόμοια ιστορική εμπειρία
.Τρείς προτάσεις τώρα περιγράφουν αυτήν την εμπειρία:
Οι παπούδες μας πρόσφυγες, οι πατέρες μας μετανάστες και εμείς ρατσιστές...Δυστυχώς η πολύπλευρη κρίση που βιώνουν οι Έλληνες έχει ενεργοποιήσει εθνικά στερεότυπα που θεωρούσαμε ξεπερασμένα.
     Τελειώνοντας πιστεύουμε ότι:
Η κοινωνική ευαισθησία,η συλλογική   υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη είναι ο μοναδικός τρόπος για την έξοδο από την αφόρητη κατάσταση που ζούμε γιατί, ας μην το ξεχνάμε,στο τέλος πάντα υπάρχει συνέχεια.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου